Brassband Smeermaas – voluit Koninklijke Brassband De Grensbewoners – won gisteren voor de tweede keer op rij het Belgisch Brassband Kampioenschap (BBK). De Limburgse koperblazers en percussionisten wisten de internationale jury (UK, CH, NL) te overtuigen met hun uitvoering van het plichtwerk Afterlife van landgenoot Stijn Aertgeerts en haar keuzewerk St. James’s – a new beginning van de Brit Philip Harper.

De brassband die volgend jaar 20 jaar onder de bezielende leiding van chef Danny Aerden staat ontving lovende commentaren uit de jurybox. “So difficult to do, but this is a brilliant effort. Very special, thank you”, aldus jurylid Steven Mead (UK) over het plichtwerk. De componist van het plichtwerk was ook aanwezig in de zaal en sprak zijn waardering uit voor de uitvoering.

De jury waardeerde beide werken met 93%, resulterend in een overwinning in de 1ste afdeling. De muzikanten keerden tevreden huiswaarts uit Heist-op-den-Berg. Voorzitter Leo Engelen:

“We zijn fier op onze band van vrienden. Ook dit jaar verwelkomden wij een aantal BBK debutanten. De jongste pupil werd vorige maand 12 (!) en werd meteen aan het werk gezet. Onze chef weet precies hoe hij het beste uit zowel onervaren muzikanten als routiniers haalt”.

Dirigent en muzikanten bereiden zich momenteel voor op het nieuwjaarsconcert op 14 januari 2024 om 20:00u in kerk van Smeermaas. Daarna richten ze de pijlen op het Vlaams Open Brassband Kampioenschap in april.