Danny Aerden dirigent

Danny Aerden werd geboren op 26 februari 1980 en groeide op in Opglabbeek.

Op de leeftijd van 9, begon hij zijn muzikale studies aan de Academie in Genk, waar hij trompet en orgel studeerde bij respectievelijk Pierre Schrijvers en Johan Hermans. Hij volgde ook de cursussen harmonie, contrapunt en fuga bij Roger Vanhaeren.
In 1998 zette hij zijn studies voort aan het Lemmensinstituut Leuven, waar hij trompet studeerde bij Léon Petré en in 2002 afstudeerde met grootste onderscheiding.
Na 2 jaar specialisatie vond hij zijn weg naar het conservatorium van Maastricht waar hij zijn tweede master diploma trompet behaalde bij Benny Wiame.
Tijdens zijn studies in 2001 nam hij deel aan de toelatingsproeven voor de muziekkapellen van de Belgische defensie. Sindsdien is hij professioneel cornetist en trompettist van de “Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen”.In 2010 nam hij deel aan de examens voor solisten in het orkest. Dus werd hij, op 30 jaar oud, eerste trompet-solo van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen.

In 2017 nam Danny een nieuwe uitdaging aan. Hij kiest voor een nieuwe carrière bij de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht, waar hij sinds begin 2018 ook als solist trompettist fungeert.

Danny is tevens een leraar aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord te Lanaken, afdeling Beverst-Bilzen, waar hij zijn kennis doorgeeft aan de jeugd.

Ook in de brassbandwereld is Danny geen onbekende. Hij speelt al verschillende jaren in brassbands in binnen- en buitenland. Na een carrière als principal cornet van Brassband Midden-Brabant, verhuist hij naar de frontrow van Brassband Willebroek, waarmee hij diverse prijzen wist te behalen.

Wat het dirigeren betreft, begon Danny op jonge leeftijd met kleine ensembles en jeugdorkesten. Sinds 2004 is hij dirigent van de Koninklijke Brassband ‘De Grensbewoners’ in Smeermaas, waarmee hij diverse onderscheidingen heeft behaald.

Naast de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht, Brassband Smeermaas en zijn trompetklas in Lanaken, profileert Danny zich als freelance trompettist in een brede waaier van genres (barok, klassiek, kamermuziek, pop-rock…). Hij is dan ook een veelgevraagd muzikant in vele professionele orkesten, kamerorkesten en coverbands.